Tο φεστιβάλ Borderline είναι πάντα στα όρια. Τρεις ημέρες γεμάτες πειραματισμό, αντιθέσεις και ταλαντούχα ονόματα σε τέσσερα σημεία της Αθήνας: Στέγη, Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, Ρομάντσο, Πάρκο Δουργουτίου. Αφέσου στο «εδώ και στο τώρα» του ήχου.

Υπάρχει νορμάλ, κανονικό, αποδεκτό ή μη αποδεκτό στη μουσική; Και τελικά, πόσο επιζητούμε την έκπληξη ή την ανατροπή των προσδοκιών μας μέσω του ήχου και της ακρόασης; Τι είναι εκτός και τι εντός ορίων, και σε τι ακριβώς χρησιμεύουν οι διαχωριστικές γραμμές;

Αναγνωρίζοντας την πολιτική διάσταση της μουσικής έκφρασης, το φεστιβάλ Borderline της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καλεί για τρεις μέρες, από τις 8 έως τις 10 Απριλίου, τους μουσικόφιλους να αμφισβητήσουν καθιερωμένες οριογραμμές και να αφεθούν στο εδώ και στο τώρα του ήχου.

Θορυβώδες, χαμηλόφωνο, ήπιο, επιθετικό και πάνω από όλα τολμηρό, το τριήμερο φεστιβάλ τοποθετεί στο επίκεντρο τις συνέργειες με καλλιτέχνες και οργανισμούς που παραδοσιακά βρίσκονται εκτός του Δυτικού Κανόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η φετινή έκδοση του Borderline συνδιαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Space21 του Κουρδιστάν και το φεστιβάλ Irtijal της Βηρυτού, με στόχο την ενίσχυση του καλλιτεχνικού δικτύου με τη Μέση Ανατολή και την προώθηση ενός βιώσιμου και αποκεντρωμένου μοντέλου καλλιτεχνικής περιοδείας.

Borderline Festival 11

Thomas Ankersmit by Quentin Chevrier

Η πρώτη μέρα φέρνει στο επίκεντρο δύο οπτικοακουστικές περφόρμανς στη Στέγη, με αποκορύφωμα μια περιστρεφόμενη τεράστια χορδή που εκτείνεται μέχρι την οροφή της Κεντρικής Σκηνής και σχηματίζει ένα γιγαντιαίο ελικοειδές στατικό κύμα. Ένας χορός «μεταξύ φυσικών και μεταφυσικών φαινομένων».

Από τις ακουστικές συναυλίες στη Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία μέχρι το club night στο Ρομάντσο, και με καλλιτέχνες από την Ινδονησία, τον Λίβανο, την Σουηδία, την Ουγκάντα, την Κύπρο, το Κονγκό και την Ελλάδα, η δεύτερη μέρα του Borderline εξερευνά την ποικιλομορφία και τις αντιθέσεις στις νέες ηχητικές τάσεις, επιχειρώντας να αναδείξει τη ριζωματική υπόσταση της σύγχρονης μουσικής.

Κι αν δεν σταματάτε να αναζητάτε διαρκώς νέους ήχους και ακουστικές συχνότητες, η τρίτη μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ποδήλατα που χρησιμοποιούνται ως μουσικά όργανα, ακουστικές συχνότητες που παράγει ο κοχλίας του ακροατή, ραδιοφωνικά σήματα, ηχητικές εγκαταστάσεις, συναυλίες με το κοινό και τους μουσικούς επί σκηνής, ένα μουσικό όργανο που θυμίζει πηνίο Tesla και το δυναμικό ηλεκτρονικό σετ της Rojin Sharafi.

Borderline Festival 11

Daniel Davidovsky © Dan Ben Ari

Το 11ο Borderline Festival ηλεκτρίζει την πόλη για ακόμα μια χρονιά με ηλεκτρονικές, ανατρεπτικές και απρόσμενα διεθνείς μουσικές από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Borderline Festival 11

Gabber Modus Operandi Wedding © Oktavian Adhiek Putra

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 8 Απριλίου

16:00-23:00 | Back Of House
Radio Crawler – μια ηχητική εγκατάσταση από τον MIZI

18:00 | Galaxy Space
Επιμέλεια πέρα από σύνορα – συζήτηση πάνελ με τους Sharif Sehnaoui (Irtijal Festival, Βηρυτός), Hardi Kurda (Space21, Κουρδιστάν), Μιχάλη Μοσχούτη (Borderline Festival, Αθήνα) και Cedrik Fermont (Syrphe platform)

19:30 | Φουαγιέ 4ου ορόφου
Illegal Performance από τους Duo Moment (Hardi Kurda & Khabat Abas)

20:30 | Κεντρική Σκηνή
SpaceTime Helix από τη Michela Pelusio
Οι Roly Porter & MFO παρουσιάζουν το Kistvaen (συμμετέχει η Mary-Anne Roberts)

22:30 | Μικρή Σκηνή
Passport, With You & Sharif Sehnaoui
Radio Tweets (Ute Wassermann & Birgit Ulher)

Borderline Festival 11

Dimitra Kousteridou © Alekos Bourelias

Σάββατο 9 Απριλίου

16:00-23:00 | Back Of House
Radio Crawler – μια ηχητική εγκατάσταση από τον MIZI

16:00 | Galaxy Space
Multimodal Community Composition Project Athens (παρουσίαση & πρώτη προβολή βίντεο) | ARTéfacts ensemble / Syrian & Greek Youth Forum / acte vide

19:00 | Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία
APLOMB (Άντρια Νικοδήμου & Μαρίνα Ταντανόζη)
Ellen Arkbro

22:00 | Club night | Ρομάντσο
Cedrik Fermont & Elyse Tabet
Evita Manji
MC Yallah & Debmaster
Gabber Modus Operandi

Borderline Festival 11

Andria © Kyriakos Xristodoulides

Κυριακή 10 Απριλίου

17:00-23:00 | Back Of House
Radio Crawler – μια ηχητική εγκατάσταση από τον MIZI

17:00 | Galaxy Corner
Η χρήση του ραδιοφώνου σε σύγχρονες ηχητικές καλλιτεχνικές πρακτικές και επιτελέσεις – συζήτηση πάνελ με τους Hardi Kurda, Γιώργο Μυζήθρα και Δανάη Στεφάνου

18:00 | Πάρκο Δουργουτίου (Γήπεδο μπάσκετ)
The Bike Ensemble – Daniel Davidovsky με μια ομάδα μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης (συντονισμός ομάδας μαθητών: Βάλια Χριστοπούλου)

19:30 | Κεντρική Σκηνή
Σοφία Ζαφειρίου
Thomas Ankersmit

21:00 | Φουαγιέ 4ου ορόφου
Illegal Performance από τους Duo Moment (Hardi Kurda & Khabat Abas)

21:30 | Μικρή Σκηνή
Ο Γιώργος Μωραΐτης παρουσιάζει το Finis Terrae
Rojin Sharafi

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Borderline Festival 11 εδώ.

*Cover photo: Unsound Solidarity 2019 Mc Yallah Fot Jakub Knera