To διεθνές καινοτόμο πρόγραμμα STEAM, shift summer, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2019, σε συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη και την GIFT Education, αντιπρόσωπο της LEGO Education στην Κίνα.

Μαθητές/τριες 8-14 ετών από την Κίνα αντάλλαξαν ιδέες και συνεργάστηκαν με μαθητές/τριες από διάφορα σχολεία της Αθήνας. Το αγγλόφωνο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για μια εβδομάδα και περιελάμβανε παρουσιάσεις, εργαστήρια και διαγωνισμούς ρομποτικής, αρχιτεκτονικής και βιομηχανικού σχεδιασμού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στα διαλείμματα, τα παιδιά χαλάρωναν με ομαδικά παιχνίδια και γυμναστική.

Το 2020, το shift summer συνεχίστηκε με μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα. Οι δύο πρώτες εβδομάδες έγιναν αμέσως sold out, οπότε το πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε τρίτη εβδομάδα. Εκτός από τα βασικά προγράμματα της shift, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν διαφορετικά μαθήματα και “προκλήσεις”, ειδικά σχεδιασμένα για το shift summer. Το 2021, η μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε, το πρόγραμμα λειτούργησε για τρεις εβδομάδες, και προστέθηκε επίσης το πρόγραμμα Minecraft Education Edition, που ενθουσίασε τα παιδιά.

Στόχος της shift είναι το shift summer να μεγαλώνει συνεχώς, ώστε να το απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Επιπλέον, κάθε χρόνο να εμπλουτίζεται με νέα μαθήματα και δραστηριότητες, ώστε να είναι ακόμα πιο πολυδιάστατο και δημιουργικό.

Λίγα λόγια για τη Shift

Η shift δημιουργήθηκε από τη Μαρίνα Σταμπολή και τη Νεφέλη Μπιρμπάκου με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την εκπαίδευση. Ακολουθεί και εμπλουτίζει την εκπαιδευτική φιλοσοφία STEAM (Science Technology Εngineering Art Mathematics), σύμφωνα με την οποία το παιδί αναλύει και συνθέτει πληροφορίες από διάφορους τομείς και επιστήμες, προκειμένου να προσδιορίσει και να λύσει σύνθετα ρεαλιστικά προβλήματα. Έτσι, οι γνώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Παράλληλα, στοχεύει στην καλλιέργεια των κοινωνικών και ήπιων δεξιοτήτων και στη μάθηση μέσα από το παιχνίδι.

Η ομάδα της shift αποτελείται από άτομα με εμπειρία στην εκπαίδευση, με αγάπη και πάθος για τη δουλειά τους και νέες ιδέες. Η έδρα των δράσεων της shift βρίσκεται στη Σχολή Μωραΐτη, σε έναν ζωντανό χώρο, εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μοναδική ποικιλία εκπαιδευτικού υλικού. Τα προγράμματα της shift απευθύνονται σε μαθητές όλων των σχολείων.

Shift Summer

Η shift μας προσκαλεί και φέτος στο πιο πολυδιάστατο, μοναδικό STEAM & SUSTAINABILITY camp. Ρομποτική, Αρχιτεκτονική με LEGO©, Βιομηχανικός Σχεδιασμός, Gaming αλλά και Βιώσιμη Ανάπτυξη, μόνο στο shift summer. Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν στη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι υπεύθυνος ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Portal of Sustainable Development. Στα διαλείμματα θα πραγματοποιούνται αθλητικά παιχνίδια και θα παρέχεται μεσημεριανό φαγητό.

Το shift summer είναι κατάλληλο για μαθητές α’ Δημοτικού έως και γ’ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί τις εβδομάδες (α) 20/06 – 24/06, (β) 27/06 – 01/07, (γ) 04/07 – 08/07.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε περισσότερες από μία εβδομάδες. Το καθημερινό πρόγραμμα διαρκεί από τις 09:00έως τις 17:00.

Για να εγγραφείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε την online φόρμα εδώ.

Οι εισηγητές των προγραμμάτων του shift summer:

Γιάννης Αλεξόπουλοςυπεύθυνος των προγραμμάτων STEAM

Ελισσάβετ Παπαδοπούλουυπεύθυνη των προγραμμάτων pro robotics και game coding

Έλενα Τικταμπανίδηυπεύθυνη για τα αθλητικά παιχνίδια 

Μαίρη Λυράκουυπεύθυνη των προγραμμάτων sustainability

Μαρίνα Σταμπολήυπεύθυνη των προγραμμάτων architecture, industrial design και game design

Νεφέλη Μπιρμπάκουυπεύθυνη των προγραμμάτων junior robotics και game coding