Ανεβαίνοντας την Ηρώδου αττικού, φτάνεις στη Βασιλέως Κωνσταντίνου και στον δρόμο της Ερατοσθένους, φαίνεται από μακριά ότι κάτι έχει αλλάξει στην πλατεία: φροντισμένο γκαζόν, καθαρά παγκάκια και το ασημένιο σήμα στην πόρτα, με τα αρχικά Β και Ε, λαμποκομπά στον ήλιο. Νέο μουσείο στη γειτονιά με την υπογραφή Βασίλη κι Ελίζας Γουλανδρή, για την ακρίβεια με το γούστο τους και τη συλλογή τους να βρίσκει σπίτι στο Παγκράτι. Πλέον η μικρή χορεύτρια 14 ετών του Ντεγκά είναι τόσο κοντά, στο κέντρο της πόλης κι ένα ταξίδι στην ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης ξεκινά μέσα από την «οικογένεια» καλλιτεχνών 5 γενεών. Τη μικροσκοπική αυτοπροσωπογραφία των 25 εκατοστών του Σεζάν, το σκαλισμένο από τα χέρια του Γκογκέν μπαστούνι, τον Χουάν Μιρό στο σημείο ωριμότητας, τη Δυναμική ενός κεφαλιού του Πάουλ Κλεε και τον Φράνσις Μπέικον σε ένα έργο του που αγαπούσε ο ίδιος ιδιαίτερα.

Από την Άνδρο (του περίφημου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) στην Αθήνα (του απογοητευτικού ΕΜΣΤ) συμβαίνει κάτι όμορφο, με τον Τζιακομέτι και τον Πικάσο μόνιμα σ’ ένα ολοκαίνουργιο μουσείο που περιμένει τους πρώτους της επισκέπτες, έτοιμο να γεμίσει με νέες ματιές, νέες ιδέες, θαυμασμό και ζωντάνια στο βλέμμα. Αυτή που σε κάνει να κοιτάζεις πιο ψηλά. Κι όλα αυτά στη γειτονιά σου. Μόνο ωραία.


ελit της εβδομάδας: «Βία, Γρήγορη και Αργή»: Η πρώτη ατομική έκθεση των Forensic Architecture στην Ελλάδα

Για να λαμβάνετε κι εσείς το editorial μαζί με τις προτάσεις της εβδομάδας, δεν έχετε παρά να εγγραφείτε στο ελcmag.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Bacon Francis, Three Studies for Self-Portrait στο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή