Ανακοινώθηκαν από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της documenta 14, Adam Szymczyk, οι δημόσιοι χώροι της πόλης και τα ιδρύματα τα οποία θα φιλοξενήσουν στους εκθεσιακούς τους χώρους τα εκατοντάδες έργα τέχνης ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκθεση. Οι Αθηναίοι, όσο και χιλιάδες τουρίστες που θα επισκεφθούν την πόλη, θα έχουν την ευκαιρία να τα δουν από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου 2017, που είναι η διάρκεια της έκθεσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στη μεγάλη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Δήμος Αθηναίων τόνισε, «Η Αθήνα υποδέχεται την documenta 14 και η διεθνούς ακτινοβολίας εικαστική έκθεση εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στα χρόνια της διοργάνωσης της, στην Αθήνα και αργότερα, 10 Ιουνίου, στην έδρα της στο Κάσελ», ενώ επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα συναρπαστικό δίκτυο καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργικότητας και διαλόγου, με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, με θεματικές και ζητήματα που αφορούν, διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και μειονότητες, ηλικίες , κουλτούρες και εθνικότητες».

Η διαδικασία προετοιμασίας και συνεργασιών που κράτησε περίπου δυόμιση χρόνια  κορυφώνεται με τις τριήμερες εκδηλώσεις των εγκαινίων. Οι πληροφορίες μιλούν για περισσότερους από 6.500 χιλιάδες ξένους δημοσιογράφους και επαγγελματίες που θα φτάσουν τις μέρες αυτές στην Αθήνα, καθώς και για χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται στην πόλη μέχρι τα μέσα Ιουλίου. «Η Αθήνα θα γίνει ένα μεγάλο εικαστικό εργαστήρι. Μια γιορτή τέχνης και λόγου θα απλωθεί και θα αγκαλιάσει την πόλη», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η documenta 14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτίρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Άνταμ Σίμτσικ.

Ο δήμος Αθηναίων έχει παραχωρήσει ήδη από τον Ιούλιο του 2016 το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο πάρκο Ελευθερίας, όπου και υλοποιούνται τα Δημόσια Προγράμματα της documenta 14. Από το Μάρτιο θα εγκατασταθούν έργα και θα παρουσιαστούν δράσεις της έκθεσης στην πλατεία Κοτζιά, στην πλατεία Αυδή, στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Βικτωρίας, στο δημοτικό κινηματογράφο Στέλλα, στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων της έκθεσης, όπως η Πωλίνα Κοσμαδάκη και ο Γιώργης Μαγγίνης από το Μουσείο Μπενάκη, ο Νίκος Τσούχλος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών, ο Πάνος Χαραλάμπους, Πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, η Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), και η Νίκη Γρυπάρη, Πρόδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.

Οι εκθεσιακοί χώροι οι οποίοι θα φιλοξενήσουν την documenta 14 είναι:

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) – Κτήριο οδού Πειραιώς / Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»

Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Πλατεία Κοτζιά

Δημοτικός Κινηματογράφος Στέλλα

Ωδείο Αθηνών

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

Πλατεία Αυδή

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Κήπος)

Ελπίδος 13

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Μουσείο Μπενάκη)

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη)

Πεδίον του Άρεως

Πολυτεχνείο, Συγκρότημα Πατησίων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) & Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), Αίθουσα Πρεβελάκη

Πάρκο Ριζάρη

Ρομάντσο

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς

Σχετικά άρθρα:

Ο Αυστραλός καλλιτέχνης Gordon Hookey αλλάζει την όψη της Σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο της documenta 14, από την Δανάη Κωτσάκη

H documenta 14 και το ΕΜΣΤ ανακοινώνουν τη συνεργασία τους σε Αθήνα και Κάσελ

Γνωρίζοντας την ιστορία της documenta στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Πράσινο φως στη documenta 14 για τους αρχαιολογικούς χώρους

«Ο Παρθενώνας των βιβλίων»: το πρώτο έργο της documenta 14 και η ιστορία του