«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή»

                                                 Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική, Salvatores Dei, 1923

Όταν για πρώτη φορά πλησίασα – στο υπόγειο του Onassis Tower, στη Νέα Υόρκη-, τις μαύρες «Κολόνες» του Blind Adam, όπως όλοι λένε τον εικαστικό καλλιτέχνη Θάνο Κυριακίδη, θυμάμαι πολύ καλά την ακατανίκητη επιθυμία να απλώσω το χέρι μου και να τις αγγίξω. Ήταν μια εγκατάσταση καθηλωτική. Δίστασα, γιατί δεν ήξερα αν επιτρέπεται, αλλά ήμουν βεβαία ότι έτσι μόνο θα μπορούσα να καταλάβω περισσότερα, να αντιληφθώ το έργο, αγγίζοντας τις μακριές σειρές του μαύρου νήματος με τους κόμπους.

Έπρεπε να το κάνετε , μου λέει μόλις φτάνουμε σπίτι του και τον ρωτώ αν μπορώ να αγγίξω τη λευκή κολόνα που υπάρχει στη μέση του καθιστικού, αφηγούμενη την ιστορία. Γύρω μας ένας ασπρόμαυρος κόσμος νημάτων και σχημάτων και φυσικά η Λούλου, ο σκύλος – οδηγός του Θάνου, που μας περιεργάζεται ατάραχα.

ελculture: Πότε αρχίσατε να δουλεύετε με το νήμα;
Blind Adam:
Από το 2007, όταν άρχισα να κάνω το πρότζεκτ Blind Adam. Ήμουν fashion editor για 17 χρόνια και αποφάσισα να εκφραστώ πιο δημιουργικά. Ο Blind Adam είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, ένας πρωτόπλαστος που κυκλοφορεί τυφλός σε μια σύγχρονη πόλη. Με ενδιέφερε αυτή η αντίστιξη ενός ανθρώπου που καθρεφτίζει τους άλλους, αλλά δε μπορεί να οπτικοποιήσει τις αντιδράσεις τους.

1

«Melting Safety» | γκαλερί The Breeder | Holy Glory

ελc: Αυτό έχει σχέση και με τη δική σας προσωπική ιστορία σε σχέση με την όραση;
B.A.:
Η δική μου ασθένεια είναι μια γενετική κατάσταση. Είναι μια εκφυλιστική πάθηση της όρασης, πάθηση του αμφιβληστροειδούς, με θεραπείες σε πειραματικό στάδιο.

ελc: Επιχειρήσατε να κάνετε;
B.A.: Έκανα μια, αλλά δεν το ξανακάνω.

ελc: Πώς προετοιμάζεται κάποιος γι’ αυτό όταν το γνωρίζει;
B.A.: Απλά του συμβαίνει.

ελc: Νιώθει μοναξιά;
B.A.: Μεγάλη. Αλλά επειδή είμαι μουρλό άτομο, όταν μου μπαίνει κάτι στο μυαλό πάει και τελείωσε, θα το κάνω. Όταν ήμουνα στο χώρο της μόδας, που η μόδα είναι εικόνα, είχα πεισμώσει τρελά, και έτσι είχα καταφέρει να είμαι από τους καλύτερους. Υπάρχει ένα συμπέρασμα από αυτή την ιστορία. Ότι η ζωή θέλει θάρρος, αρετή και τόλμη. Αυτές οι περιπέτειες, οι εμπειρίες σε κάνουν δυνατό.

IMG_82942 - Αντίγραφο

ελc: Βλέπω εδώ το υλικό της νέας σας δουλειάς και όλο έχει ως πρώτη λέξη το Holy.
B.A.: Όλη η έκθεση έχει αναφορά στον Καζαντζάκη, την Ασκητική και τον Τελευταίο Πειρασμό. Με συγκινεί το μεγαλειώδες αίσθημα κοσμογονίας και ιερότητας που υπάρχει και σε όλο του το έργο. Όπως με γοητεύει και ο τρόπος γραφής. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι ζωντανό και μεγαλειώδες. Για παράδειγμα, τις φτερούγες τις λέει «φτέρουγες». Αυτό κατευθείαν δίνει άλλη υπόσταση και άλλη διάσταση και στη λέξη και στην έννοια και στην εικόνα.

ελc: Καθώς δημιουργείτε όλο το έργο σας με τα χέρια, κάνοντας κόμπους, περνώντας μέρες και μήνες με αυτό το υλικό που αναδημιουργείτε τι σκέφτεστε; Είναι ένας τρόπος διαλογισμού αυτή η προσήλωση;
B.A.: Θα μπορούσα να το πω και έτσι. Μοιάζουν με κομποσκοίνια, με ροζάρια. Φτιάχνοντας αυτές τις γλυπτικές εγκαταστάσεις με το νήμα, αυτό που με έχει απασχολήσει περισσότερο είναι η έννοια του κενού. Το τι υπάρχει μέσα σε αυτό, αν είναι όντως κενό. Υπάρχει στο έργο μου, στα περιγράμματα που κατασκευάζω με τα νήματα.

IMG_8315!

ελc: Το κενό σας φοβίζει, ή σας ανακουφίζει;
B.A.: Το έχω βιώσει τρομερά έντονα και το έχω αγκαλιάσει. Είχα κάποιες εμπειρίες πολύ προσωπικές και πνευματικές και μπορώ να πω ότι μια εικόνα του κενού μου αποκαλύφθηκε. Νομίζω σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση ότι η άβυσσος είναι ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, δεν είναι τόσο αφιλόξενο όσο πιστεύουμε. Είναι η πρώτη πρόταση της Ασκητικής. Ανάμεσα στα έργα μου υπάρχει ένα στο οποίο το νήμα διαγράφει ένα τετράγωνο. Αυτό το συγκεκριμένο τετράγωνο είναι ο δικός μου φόρος τιμής στο κενό.

ελc: Δουλεύοντας με το νήμα έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θέλετε να είναι η άκρη του;
B.A.: Αυτό το πρότζεκτ ξεκίνησε και διαγράφει μια πορεία η οποία κατά κάποιο τρόπο είναι αυτόνομη, γιατί εξελίσσεται σαν ιστορία. Αυτό έχει να κάνει και με το νήμα που είναι σαν τον μίτο της Αριάδνης, το κουβάρι μιας εξελικτικής πορείας. Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι τα βήματα που κάνεις προς την άκρη του.

IMG_840423

ελc: Πώς θα θέλατε ιδανικά να αντιμετωπίζει το κοινό τα έργα σας;
B.A.: Τα έργα μου είναι απτικά, θα ήθελα να τα πιάνουν, αυτό δημιουργεί μια ειλικρινή αίσθηση, πιο ολοκληρωμένη για την αντίληψη του έργου. Θέλω να προσφέρω συγκίνηση όχι μόνο οπτική, αλλά τέτοια που να περικλείει όλες τις αισθήσεις. Με αφορά αυτή η κίνηση των αισθημάτων. Υπάρχει ένα τελετουργικό κομμάτι σε αυτό που θέλω να επικοινωνήσω.

ελc: Ενεργειακής αλληλεπίδρασης με τον θεατή;
B.A.: Θα την έλεγα μυστικιστική εμπειρία σε μια ατμόσφαιρα προσήλωσης, ένα είδος μύησης. Παίζει πρώτιστο ρόλο η ενέργεια, άλλωστε είμαστε ενέργεια και αντλούμε την ενέργειά μας από το σύμπαν. Η τέχνη κινεί αυτή την ενέργεια, την ανακινεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

IMG_837331

ελc: Πιστεύετε;
B.A.: Ναι πιστεύω. Στη σοφία του σύμπαντος. Στην έκθεση υπάρχει ένα έργο, λέγεται Holy Throne. Μοιάζει με το βωμό πάνω στον οποίο έκαναν οι αρχαίοι τελετές. Είναι η δική μου προσφορά στη σοφία του σύμπαντος, εκεί που υπάρχουν άλλοι κραδασμοί.

ελc: Σας ενδιαφέρει η επικοινωνία με τον κόσμο ή είστε εσωστρεφής;
B.A.: Έχω περάσει και τέτοιες περιόδους εσωστρέφειας. Μου αρέσει όμως πολύ η επικοινωνία. Αυτό έχει να κάνει και με την αλλαγή και εγκατάστασή μου σε αυτό το συγκεκριμένο σπίτι, πάνω στην πλατεία. Έμενα στη Βικτώρια, σε ένα ρετιρέ, αλλά ήμουν πολύ απομονωμένος. Εδώ στα Εξάρχεια έμαθα να λέω καλημέρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι τώρα με ενδιαφέρουν ακόμα και οι απλές σχέσεις, οι καθημερινές. Με την οικειότητά τους και ότι αυτή περικλείει.

ελc: Στη φιλία πιστεύετε;
B.A.: Η φιλία είναι μια δράση που εξελίσσεται. Ακόμα και η σύγκρουση είναι εξελικτική λειτουργία.

IMG_83635

ελc: Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας τολμηρό;
B.A.: Κάτι που για ‘μένα είναι τολμηρό, για εσάς μπορεί να είναι ασήμαντο. Σκέφτομαι κάτι άλλο. Νομίζω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε τα πάντα και οι προκλήσεις αποκαλύπτονται καθώς πορεύεται κανείς στη ζωή. Έχω αγκαλιάσει όλες μου τις εμπειρίες, νομίζω όλες με οδηγούν κάπου. Οπότε, μέχρι εδώ, είμαι ευγνώμων.

Η τρέχουσα έκθεση του Blind Adam «Holy Glory» στη γκαλερί The Breeder, δημιουργεί ένα ολόκληρο σύμπαν από νήματα, με τα σχήματα να συναρτούν ένα προσωπικό χειρόγραφο του καλλιτέχνη που πραγματεύεται τα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπάρχει ένα ιερό χαλί προσευχής, φτερούγες και σχήματα που βλέπεις ή δε βλέπεις και μπορείς να αντιληφθείς με τη φαντασία σου, εικόνες που κινούνται μεταξύ ορατού και αοράτου, καθώς τα γεμάτα κόμπους νήματα διαπερνούν το σημείο ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο. Υπάρχει κάτι κρυφό ή κρυμμένο μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις και διαμορφώνεται με έναν περίεργο τρόπο. Η φαντασία τα κάνει ρευστά ή συμπαγή, συνθέτοντας και διαλύοντας τον αβαρή τους όγκο, δίνοντάς του άλλο σχήμα της φαντασίας, πολλές φορές και άλλη έννοια. Ο Καζαντζάκης στον οποίο αναφέρεται η έκθεση μιλά για δύο αβύσσους και το φωτεινό διάστημα ανάμεσα, αυτό της ζωής. Σε αυτό το φωτεινό κέντρο στέκουν τα νήματα του Κυριακίδη, με αόρατες τις άκρες τους να ακουμπούν τα άκρα της αβύσσου χωρίς φόβο.

Info: Η έκθεση του Blind Adam «Holy Glory» φιλοξενείται στη γκαλερί «The Breeder» έως τις 24 Μαρτίου.