Βραβειο Τερνερ 2018: Μια πολιτικη εκθεση και ενας Ελληνο-Ιρανος πρωταγωνιστης
Από τα πιο εντυπωσιακά έργα, τα δυο βίντεο του Naeem Mohaiemen, του οποίου τη δουλειά είδαμε και στη documenta 14 στην Αθήνα
Το πιο γνωστό βραβείο τέχνης της Βρετανίας επέστρεψε και φέτος προκαλώντας συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της τέχνης. Οι τέσσερις φετινοί υποψήφιοι που διεκδικούν το Τέρνερ και το χρηματικό έπαθλο των 25.000 λιρών, που απονέμεται σε καλλιτέχνη κάτω των 50 ετών είναι o ερευνητικός οργανισμός Forensic Architecture και οι καλλιτέχνες Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger και Luke Willis Thompson, των οποίων τα έργα τους ήδη εκτίθενται στην Tate Britain.
Η πολιτική, η ταυτότητα φύλου, ο ρατσισμός έρχονται σε πρώτο πλάνο στα έργα των τεσσάρων φιναλίστ που αντλούν τα θέματά τους από τα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας. Όπως λένε οι επιμελητές της έκθεσης, οι καλλιτέχνες αυτοί αντιπροσωπεύουν την τελευταία λέξη της σύγχρονης τέχνης και πραγματεύονται τα πλέον επίκαιρα ζητήματα, ενώ αποτελεί έκπληξη ότι δεν υπάρχει ούτε ένα έργο ζωγραφικής ή γλυπτικής καθώς τα έργα είναι κινούμενης εικόνας.
Η έκθεση θεωρείται ως μια από τις πιο απαιτητικές καθώς ο θεατής θα πρέπει να δώσει χρόνο -περισσότερο από πέντε ώρες- στις ταινίες και τις ψηφιακές εικόνες που τον περιμένουν μέσα σε τέσσερις ξεχωριστές αίθουσες. Ωστόσο οι κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι η έκθεση είναι από τις πιο ώριμες πολιτικά που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ σημειώνουν την ποιότητα, τη συνάφεια και την ακρίβεια όλων των έργων που παρουσιάζονται.
Από τα πιο εντυπωσιακά έργα, τα δυο βίντεο του Naeem Mohaiemen, του οποίου τη δουλειά είδαμε και στη documenta 14 στην Αθήνα. Με μόνο πρωταγωνιστή τον Ελληνο-Ιρανό Βασίλη Κουκαλάνι η ταινία Tripoli Cancelled (2017) εξετάζει μια άλλη µορφή αποκλεισµού σε περιβάλλον αεροδροµίου. Είναι βασισµένο σε πραγµατικό περιστατικό, όταν ο πατέρας του καλλιτέχνη εγκλωβίστηκε στο αεροδρόµιο των Αθηνών.
Ο αποκλεισμός του επιβάτη επισημαίνει την επισφαλή θέση των πολιτών έξω από τα εθνικά τους σύνορα, ενώ το φιλμ είναι διαποτισμένο με σκηνές χιούμορ, φαντασίας και ευαισθησίας, γυρισμένες στο εγκαταλελειμμένο από το 2001 αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα.
Οι άλλοι υποψήφιοι είναι: η Charlotte Prodger με το βίντεό της “Bridgit/Stoneymollan Trail“, ένα 32λεπτο έργο που απευθύνεται στη φαντασία, τη θηλυκότητα, την προσωπικότητα, τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και πήρε το όνομά του από μια Κελτική θεότητα της Νεολιθικής εποχής.
Οι Forensic Architecture είναι ένας οργανισμός με έδρα το Goldsmiths University στο Λονδίνο, και έχει αναγνωριστεί για τις ερευνητικές του εκθέσεις, οι οποίες αναδημιουργούν εκδηλώσεις με χωρική ανάλυση για να αποκαλύψουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτή την εποχή εργάζονται για τη δημιουργία ενός 3D βίντεο της πυρκαγιάς του Πύργου Grenfell.
Ο Luke Willis Thompson δουλεύει με κινηματογραφικές ταινίες, οι βουβές μαυρόασπρες ταινίες του αφορούν ανθρώπους που επηρεάζονται θεμελιωδώς από την αστυνομία και την κρατική βαρβαρότητα, όπως το θάνατο του Philando Castile από έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια μιας τυπικής έρευνας στη Μινεσότα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2019.